Агресія російської федерації змусила редакцію припинити випуск друкованого журналу AW-Therm – єдиного в Україні видання у галузі HVAC.

Медіаресурс продовжив роботу в електронному форматі – на сайті та у соціальних мережах: Facebook, Instagram, Telegram, YouTube, TikTok.

Якщо Ви вважаєте нашу роботу корисною, бажаєте надалі читати найактуальнішу інформацію зі світового та українського інженерного ринку, просимо підтримати спеціалізоване українське видання донатом.


Я БАЖАЮ ПІДТРИМАТИ

Архів журналів

Журнал AW-Therm cічень-лютий 2022

Перед вами нове число нашого журналу за цей рік, що вийшов в світ із деякою затримкою. В той день лютого, коли цей номер остаточно готувався до друку, відбулося нічне бомбардування – в Україну вторглася навала хижого та нелюдського у своїй жорстокості ворога. Зрозуміло, що це трагічно зламало плани всіх людей в нашій країні.

Схиляємо голову перед мужністю наших захисників та вшановуємо пам’ять жертв цієї страшної війни, розв’язаної Росією, війни, якої світ не бачив в Європі більше восьмидесяти років поспіль.

Саме мужність наших воїнів і стійкість народу, що масово проявилися в ці тижні, дає нам впевненість в нашій перемозі. Вона станеться неодмінно!

Війна розірвала людські долі, призвела до нечуваного потоку біженців та переселенців, порушила логістичні та технологічні ланцюги, нищівним чином вплинула на економіку країни. Проте ми впевнені, що переможемо, а відтак – на часі повертатися до роботи. Ми маємо все відновити, відбудувати, відремонтувати. Кожен на своєму місці має зробити все для цього.

Редакція AW-Therm вдячна партнерам – з нашої країни та закордонним – за оголошену підтримку Україні в цей час тяжких випробувань. Ми впевнені, що разом ми подолаємо всі труднощі, і зробимо нашу нездоланну країну квітучою та потужною. Запрошуємо приєднуватися!

Перше число нашого журналу за 2022 рік містить матеріали від фахівців HVAC, аналітику щодо енергозбереження разом із застосуванням у галузі HVAC відновлюваних та альтернативних джерел енергії, скореговану на воєнну ситуації в Україні. Війна багато чого змінила – тепер, наприклад, Україна стала повноправним учасником європейської енергосистеми ENTSO-E та розірвала енергетичні зв’язки з агресором. Розглядається питання про вступ України до ЄС.

Ми продовжуємо працювати та друкуємо продовження матеріалів, публікація яких була започаткована минулого року. Ми не змінили рубрикацію і зберегли головний напрямок нашого видання – нові технології, енергозбереження і енергоефективність в царині опалення/охолодження, гарячого та холодного водопостачання, кондиціонування повітря, вентиляції та систем автоматики інженерних систем, що стосуються всіх секторів HVAC.

Редакція продовжує публікувати актуальні дописи на електронних ресурсах видання AW-Therm в соціальних мережах, публікує новий відео-контент. Ми також будемо вдячними нашим читачам і дописувачам за питання до редакції щодо змісту публікацій та за пропозиції стосовно найбільш актуальних тематик в даний час.

We are still alive!

«Жать чи не жать, а сіяти треба!»©, Т.Г. Шевченко


Журнал AW-Therm листопад-грудень 2021

Підсумовуючи рік, що минає, треба визнати, що він видався не простим та насиченим новими викликами. Проте прогнози на прийдешній рік також аж надто не вирізняються оптимізмом. Зауважимо, що аби не бути схильними до надмірного песимізму, впевненості надає лише завчасна обізнаність та всебічна поінформованість. Тому запрошуємо вас приділити увагу новому числу нашого журналу, сторінки якого містять і аналізи, і прогнози включно з новинками технологій та порадами від досвідчених фахівців.

Нове число нашого журналу містить оцінки знаних учасників ринку HVAC щодо прийдешнього року та року, що минає. З огляду на непросту ситуацію із цінами на енергоносії проблематика енергозбереження разом із застосуванням у галузі HVAC відновлюваних та альтернативних джерел енергії набуває наразі критично важливої актуальності. Аби інсталяторам, дистриб’юторам та менеджерам було легше давати пояснення споживачам щодо одного з найперспективніших та найбільш енергоефективних пристроїв для опалення/охолодження та гарячого водопостачання, що відноситься до ВДЕ, а саме – теплових насосів, ми починаємо публікувати своєрідний «посібник» на базі методичних матеріалів, опублікованих Урядом Канади, який допоможе в розповсюдженні такої технології.

Енергозбереження і енергоефективність – лейтмотив всіх публікацій, наданих нам партнерами, які охоплюють тематику опалення/охолодження, гарячого та холодного водопостачання, кондиціонування повітря, вентиляції та систем автоматики... буквально всіх секторів HVAC. Ця тематика також присутня у корисних порадах споживачам, прикладах втілень енергоощадних кліматичних рішень тощо.

Долучайтеся також до електронних ресурсів видання AW-Therm в соціальних мережах, де значно поповнилася колекція корисного аудіовізуального медіа-контенту, що безупинно розширює авдиторію.

Нашим читачам, поціновувачам, дописувачам та партнерам щиро бажаємо щасливого Нового року та веселих Різдвяних свят та до зустрічі у 2022 році!

Сонце – на весну, зима – на мороз!


Журнал AW-Therm вересень-жовтень 2021

Осінь разом із негодою та похолоданням принесла нові турботи та тривоги. Нинішній опалювальний сезон стартував за умов підвищення ринкових цін на всі типи традиційних енергоносіїв. На це нема ради і надалі треба врешті визнати, що лише енергозбереження та використання енергоефективної техніки може зменшити загальний рахунок за комірне. От чому в даному випуску журналу ми вкотре пропонуємо заходи і засоби для досягнення економії щодо витрачання енергоносіїв.

Нова ситуація на ринку енергоносіїв носить наразі характер світової енергетичної кризи, потужність якої експерти порівнюють із тою, що була на початку 70-х років минулого сторіччя. Вона призвела до дуже потужних змін у різних секторах індустрії і спонукала до появи набагато економніших приладів, пристроїв та транспортних засобів. Нинішня криза, за оцінками експертів, спровокує прискорення та поглиблення переходу на альтернативні та відновлювані джерела, які не залежатимуть від геополітичних примх видобувачів, транзитерів та постачальників викопного палива. До речі, за думкою експертів, якщо ціна на природній газ на світових ринках збережеться, наприклад, на рівні від 450-900 доларів за тис. кубів, то це перевищуватиме еквівалентну собівартість практично всіх нових джерел, зокрема водневих технологій. Це стане потужним мотиватором глобального переходу на нові технології. Деякі свіжі статистичні дані та експертні оцінки наведені в цьому числі журналу.

Інженери невтомно працюють над покращенням та якнайшвидшим втіленням практично всіх технологій, що стосуються кожного сектору HVAC – опалення, охолодження, кондиціонування, приготування води тощо, про що свідчить стрічка новин зі всього світу. На сторінках нового числа нашого журналу ви також знайдете корисні поради споживачам від виробників, приклади енергоощадних рішень, докладну статистику, методичні матеріали для інсталяторів та багато іншого.
Разом із друкованим журналом видання AW-Therm продовжує поширювати в онлайн-просторі контент щодо галузі HVAC через різноманітні веб-платформи. Новий напрямок – відео-поради від фахівців. Не вагайтеся надсилати свої запитання. Відгуки та побажання від наших читачів, глядачів, коментаторів та дописувачів обов’язково знайдуть своє відображення на сторінках нашого видання та у веб-медіа.

Як завересніє – невдовзі негода завіє!


Журнал AW-Therm липень-серпень 2021

Номер, який перед Вами, передує настанню осені та зими, тобто – опалювальному періоду. Безпрецедентне штучне зростання цін на газ в Європі, та ще й влітку(!), формує тривожні очікування щодо осіннього зростання тарифів та взагалі до безпечного проходження сезону найбільшої залежності від постачання енергоносіїв та справності інженерних систем опалювання та ГВП. Ситуація в будівництві та промисловості, зростання цін накладає відбиток на платоспроможність споживачів, спонукаючи їх відкласти оновлення своїх інженерних систем HVAC на невизначене майбутнє. Багато хто сподівається на резерви, аби перебути певний час, вишукує економію та звертається до альтернативних способів опалення.

В той же час прямо «в повітрі» відчувається, що ми всі в очікуванні певних «вибухових» змін в самій інфраструктурі HVAC, що ми стоїмо на порозі масового втілення новацій, які розроблялися в тиші лабораторій та наукових центрів, а зараз готові до якнайширшої імплементації.

В цьому номері чимало повідомлень про готовність до втілення нових інженерних рішень, що невдовзі стосуватимуться буквально кожного сектору по всій галузі HVAC – опалення, охолодження, кондиціонування, приготування води...

Актуальні поради від виробників, приклади вдалих рішень, цікава статистика та багато іншого – все це ви знайдете на сторінках нового числа нашого журналу. Географія новин та повідомлень охоплює всі континенти!

Сподіваємося, що наші читачі знову знайдуть для себе безліч цікавинок на наших друкованих сторінках та, разом із мультимедійним контентом від видання AW-Therm на різноманітних веб-майданчиках, складуть для себе актуальну та корисну картину подій в щодо стану галузі HVAC також і в онлайн-просторі. Редакція особливо вдячна нашим читачам, глядачам та дописувачам, які підтримують з нами зворотній зв’язок та живо реагують на публікації та новини від нашого видання.

Осінь у всьому рахунок веде!


Журнал AW-Therm травень-червень 2021

З того часу, який проминув відтоді, коли вийшов попередній випуск нашого видання, мабуть, кожен з нас мав нагоду ввімкнути на повну і опалення, і охолодження. Цьогорічна погода дивує рекордами невідповідності звичайним сезонним обставинам, причому по всьому світі. Проте, попри негаразди, життя трансформується, а відтак – продовжується.

Довгоочікувані спеціалізовані заходи – виставка «Акватерм Київ» та Install Fest в цьому році порадували фахівців. Головний висновок – попереду завжди той, хто швидше опановує зміни та пропонує найактуальніше. Читайте звіти на сторінках цього номеру журналу.

То що ж відбувається? Які головні тренди? Головні тренди залишилися незмінними – впровадження ВДЕ у всі галузі HVAC, автоматизація обладнання та процесів перш за все з огляду на енергоефективність, енергозбереження, але не в останню чергу – для комфортності та зручності споживача, і синергія. Але саме тут, у способах досягнення позитивного взаємовпливу, і криється головна відмінність останнього часу – тепер на синергію працюють різні технології, пасивні і активні, новітні й призабуті, механічні та немеханічні, науково-досліджені управлінські рішення та прагматичний розрахунок, використання добре перевірених матеріалів разом із новітніми, розумна електроніка із розумною топологією простору, штучний інтелект та здобутки з глибини віків… Приклади такого «сполученого» підходу ви знайдете на сторінках нашого журналу разом із порадами від виробників, практичними прикладами та інформацію щодо новинок.

Мультимедійне видання AW-Therm продовжує свій поступ у віртуальному просторі збільшуючи просвітницький та інформаційний контент. Веб-майданчики стали дуже корисним додатком до друкованих сторінок, що дозволяють нашим читачам завжди бути з нами «in touch» та підтримувати оперативний зворотний зв'язок.

Сонце гріє – врожай зріє!


Журнал AW-Therm березень-квітень 2021

Весняний випуск нашого видання насичений новинами та відлунням подій, що відбулися незважаючи на пандемічні карантини та локдауни – світ не зупинився, світ продовжує розвиток.

Найбільша в світі галузева виставка для індустрії HVAC – ISH-2021 – яка цьогоріч відбулася у «віртуальному» форматі, своїм головним напрямком обрало використання ВДЕ у всіх проявах для галузі HVAC – для опалення, охолодження, кондиціонування повітря, водопостачання та водопідготовки. Тепер сектор ВДЕ із суто енергетики та перспективних проектів розповсюджується та поширюється на звичайні побутові застосунки та приладдя для задоволення щоденних потреб. Відновлювана енергетика потужно вплинула на технології HVAC у всіх аспектах, включно із енергоефективністю та енергозбереженням, і надалі буде тісно пов’язаною з нею – це довгострокова тенденція та напрямок розвитку всієї галузі. Те саме стосується розширеного практичного використанню водню, отриманого «чистими» технологіями, у всіх побутових приладах, де раніше використовувався природній газ. Це вже більше не проекти, це стало реальністю, що втілюється. Читайте репортаж про події та новини з ISH-2021 та робіть висновки.

Нова реальність пропонує нам посилення викликів щодо постачання питної води та інших проблем. Але винахідливість та наукові досягнення пропонують нові практичні рішення для подолання негараздів. Проте втілення нових рішень потребує нових знань та уваги до особливостей застосування, а самі рішення стають дедалі різноманітними та диверсифікованими. Цінність знань підвищується.

Мультимедійне видання AW-Therm окрім друкованих сторінок журналу розширює пропозицію просвітницьких та інформаційних проектів в онлайн-просторі. Ми тішимося, що наші «електронні» зусилля не були марними і наша «цифрова» авдиторія розширюється та тепер сягнула декількох сотень тисяч користувачів. Сподіваємося на подальше збільшення кількості наших нових пошановувачів та щиро дякуємо нашим давнім читачам, глядачам та слухачам за їхню прихильність.

Весняний день рік годує!


Журнал AW-Therm cічень-лютий 2021

Перший випуск нашого видання у 2021 році, що започатковує нове десятиліття. Високосний рік минув, він був складний та насичений контраверсійними подіями, але знову відроджуються оптимістичні сподівання.

Нове десятиліття має стати завершальним у довгому переліку запланованих дій та докладених зусиль, щоб виконати плани та досягнути мети, «фінішною» лінією для яких має стати 2030 рік. Це, насамперед, глобальні зусилля щодо світової екології та енергетичної трансформації, що невпинно змінюють навколишнє середовище людей (природне та техногенне), та неодмінно вплинуть на розвиток галузі HVAC.

Тенденції, що були започатковані раніше та сприймалися здебільшого, як експеримент, наразі досягли «критичної» ваги та такого ступеню поширення й впливу, що формують нову реальність. В цій реальності ми можемо зустрітись із загрозою нестачі питної води та відсутністю можливостей для ведення інтенсивного й продуктивного сільського господарства, дефіциту оброблюваної землі, з кризою у традиційній енергетиці, а також зі зростанням міського населення тощо. Декілька публікацій в цьому номері журналу за матеріалами провідних науковців висвітлюють цю проблематику.

Проте зусилля попередніх років не були марними, особливо стосовно ВДЕ – зараз ми спостерігаємо етап «вибухової» появи великої кількості суто практичних комбінованих рішень та проєктних пропозицій, що водночас є ефективними та інноваційними, до того ж об’єднують переваги й можливості одразу декількох технологій. Синергія окремих переваг формує об’єднаний ефект. Продовжуючи свій розвиток, технології в секторі HVAC «широким фронтом» покращують техніку для опалення, водопостачання, вентиляції та кондиціонування, починаючи із поліпшення матеріалів та окремих складових, до появи нових поколінь комплексних технічних систем. Читайте про це на наших сторінках.

Тренд на віртуалізацію людських стосунків, інформаційне забезпечення та ведення бізнесу триватиме й надалі – епідемічні загрози ще не подолані та будуть ще довго впливати й формувати поточні виклики. Мультимедійне видання AW-Therm продовжить друкувати журнал, але водночас й започатковує нові проєкти в онлайн-просторі. Сподіваємося на щирі та зацікавлені відгуки пошановувачів та на розширення нашої «електронної» активності, а також запрошуємо до цієї аудиторії нових прихильників – читачів, глядачів та слухачів!

Сонце – на весну, скоро крига скресне!


Журнал AW-Therm листопад-грудень 2020

Ви отримаєте підсумковий випуск нашого видання в цьому році, який проходив для багатьох дуже непросто, але й запам’ятається багатьма знаковими подіями. Цьогорічні обмеження перш за все вплинули на можливість спілкування. Аби хоч трохи виправити таку особливість року, що завершується, ми підготували для Вас декілька інтерв’ю з безумовно непересічними особистостями.

Іншою ознакою року стали переміни на світовому ринку енергетики, що потужно вплинуть на розвиток галузі HVAC і, за деякими оцінками, навіть дещо змінять вектор її руху. Це насправді дуже значущі події – оголошення в ЄС нової «зеленої угоди» (Green Deal), що має на меті пришвидшення переходу на відновлювану енергетику до 2050 року, та офіційна визначеність в ЄС, з метою розвитку усіма засобами водневого сектору енергетики – «третю точку опори» для сталого розвитку, яка разом із сонячними та вітровими технологіями складається в потужне «тріо» з необмеженими можливостями. Водень, а саме «зелений» водень, що вироблений з води завдяки відновлюваним джерелам енергії, стане, власне, тим типом енергоносія, що прийде на заміну природному газу і поступово, так би мовити, «буде в кожній хаті». З моменту виходу попереднього нашого журналу лавина новин на «водневу» тематику була настільки потужною та різновимірною, що ми не могли оминути хоча би декілька з них.

Нові технології та інновації, що започатковувалися в інших галузях, все потужніше впливають на технології в секторі HVAC, вони буквально формують нові можливості технічних приладів та змінюють нашу звичну взаємодію з ними, відбиваючись в тому числі на соціокультурному вимірі. Зміни технологій стосуються всіх складових галузі – опалення, водопостачання, вентиляції та кондиціонування, що відобразилося на контенті нашого журналу.

Тенденцією року також став потужний рух у віртуальний онлайн-простір. Наше видання також відзначилося в цьому напрямку. Наші електронні майданчики в різних соціальних мережах додали тисячі нових пошановувачів. Відео-сюжети на YouTube , створені нашою командою, викликали відверту зацікавленість. Але попри тренд на «діджиталізацію», колектив видавництва AW-Therm продовжує створювати друкований журнал, свіже видання якого ви тримаєте в руках. Щиро зичимо нашим читачам в Новому 2021 році лише бажаних перемін!

Зима літо годує, на тепло чатує!


Журнал AW-Therm вересень-жовтень 2020

Незважаючи на помірковано теплу осінь і наші читачі, і наші дописувачі активно готуються до настання опалювального сезону. Це спонукало нас розмістити чимало матеріалів щодо підготовки техніки до зимової пори. Відбулися осінні виставки – подекуди офлайн, але багато інформативних заходів у галузі відбувалося онлайн. В даному номері ми висвітлюємо деякі віртуальні дискусії, що були доволі палкими попри фізичну роз’єднаність їх учасників, тим не менше вони водночас дають чимало підстав для роздумів – життя попри вірусні обмеження безумовно продовжується, проблеми треба вирішувати, позитивні новини існують.

Одна з таких контроверсійних тематик в умовах поширення світової пандемії – перспективи впровадження відновлюваної енергетики (ВДЕ) і в Україні, і в світі. На цю тему відбулося чимало онлайн заходів в рамках галузевих виставок, що відбулися восени. Світовий тренд зараз вживання ВДЕ вже без застосування «зеленого» тарифу. Рівень розвитку відновлюваних технологій наразі такий, що ВДЕ-генерація успішно конкурує із традиційною вуглеводневою енергетикою без фінансових преференцій. Додає неабиякого оптимізму те, що й в Україні є вже чимало реалізованих проектів на комерційних підприємствах різних спрямувань в різних галузях (від виробництва до рекреації і торгівлі тощо), де ВДЕ використовуються для зниження споживання придбаваної енергії насамперед для опалювання та інших складових HVAC без «зеленого» тарифу, а натомість – знижує загальну собівартість кінцевої продукції і сервісів, підтримує сталість бізнесу в умовах кризи та зберігає робочі місця чи навіть збільшує їх кількість. Звертаємо вашу увагу, що використання теплових насосів всіх типів тепер теж вважається використанням відновлюваної енергії, що в рази економитиме споживачеві витрати на опалення. Різноманітні рекомендації та фахову статистику щодо теплових насосів ви зможете знайти в цьому номері журналу.
Попри карантин, виставки, де презентуються новинки технологій та обладнання для HVAC, хоча і в обмеженому форматі, але провадяться.

Традиційна тематика виставок – енергоефективна техніка для опалення, охолодження та водопостачання – продовжує своє висвітлення також на сторінках нашого журналу. Окрім друкованих матеріалів збільшився наш відео-контент на Ю-тьюбі. Долучайтеся до веб-майданчиків видавництва AW-Therm у найпоширеніших соцмережах!

Сувора лише та зима, якщо в оселі тепла нема!


Журнал AW-Therm липень-серпень 2020

Цьогорічне високосне літо продовжило дивувати погодними примхами, що змінювали стан атмосфери від майже осінньо-дощового до дражливо-спекотного. Але головним чином те, що впливало на перебіг літа – антивірусний карантин, який змінив як спосіб життя, так і умови економічної активності та функціонування бізнес-середовища – як кажуть, «загалом і зокрема».

Пандемічна світова криза вже спричинила неабіякий тиск на енергетику в цілому, призвела до змін у її окремих галузях та навіть позначилася на світовій екологічній ситуації. Виявляється, що кориговані дані про світову екологію свідчать, що найбільші викиди двоокису вуглецю від техногенної активності людства – вже в минулому. Ковід-пандемія повпливала на нафтову галузь, на вугільну енергетику, на способи прискорення переходу на ВДЕ тощо. Навіть на розповсюдження електромобілів. Про ці та інші поточні ефекти, що виникли ситуативно, але матимуть наслідки навіть у довгостроковій перспективі на різні аспекти розвитку соціуму та економіки, ми пропонуємо прочитати в черговому примірнику журналу, що відкриває друге півріччя цього досить незвичайного року.

Карантинні обмеження призупинили ритмічний виставковий процес, проте 22-га Міжнародна виставка енергоефективного опалення, вентиляції, кондиціонування, промислового холоду, водопостачання, відновлюваної енергетики, сантехніки й басейнів «Акватерм Київ», що була традиційно запланована на весну, все ж відбулася в середині серпня. Звісно, вона проходила дещо в обмеженому форматі та з урахуванням карантинних вимог. Ця подія стала «першою» чималою «ластівкою», що сповістила, що трансформація бізнес-середовища та його пристосування до нових умов здебільшого вже сталися. Тематика виставки – енергоефективна техніка для опалення, охолодження та водопостачання – наразі вповні співпала із контентом даного номеру нашого журналу. Особливо щодо тематики забезпечення чистим повітрям та водою – актуальність цих проблем поза часом. Про деякі непересічні та абсолютно нові наукові винаходи, що дотичні до галузі HVAC, можна дізнатися на сторінках цього номеру.

Як власне фірми-лідери галузі HVAC використали час суцільного «стопу», що виник в час т. з. жорсткого карантину, можна прочитати на сайті й на наших медіа-ресурсах в соціальних мережах та у вигляді експрес-відео-інтерв’ю на Youtube. Окрім читання на сторінках друкованого журналу, ми пропонуємо нашим дописувачам і читачам регулярно переглядати контент на веб-майданчиках видавництва AW-Therm, що доповнюють матеріали статей відповідною аудіовізуальною інформацією.

Після Спасу до зими мало часу!


Журнал AW-Therm травень-червень 2020

Завершується перше півріччя поточного року, який виявився напрочуд незвичайним, непоточним та нетиповим. І його перебіг супроводжувався різними подіями, які ще торік було неможливо спрогнозувати. Проте ми тішимося з того, що ви, шановні поціновувачі нашого видання, як завжди з нами! Отже, ми пропонуємо до вашої уваги черговий примірник журналу.

Цей номер насичений практичною інформацією та досвідом від наших авторів та партнерів щодо підготовки житла до осені та зими. Нетипова цьогорічна зима не має нікого ввести в оману – морози та негода обов’язково стануться. І може навіть це відбудеться не в сезон, як наприклад, сніжні опади на адріатичних курортах Хорватії в середині червня. Проте спека влітку також дається взнаки. Відтак подальшої актуальності набувають системи, які на тому самому обладнанні можуть виконувати функції опалення / охолодження – це поверхневі системи (підлоги, стіни, стелі), підключені до енергоефективного джерела: реверсивного теплового насосу. В цьому номері ви знайдете чимало різних матеріалів, що висвітлюють цю проблематику з різних боків – від практичного досвіду експлуатації до порядку розрахунків та застосування спеціалізованого обладнання для даних систем.

Проблематика використання активного обладнання, що забезпечує будівлю відновлюваною енергією, також широко висвітлюється в даному номері. І лейтмотивом всіх публікацій в цьому напрямку є узагальнена думка різних авторів – перед тим як займатися активною інженерною частиною будинку, треба передбачити всі заходи, вивчити досвід «старих» майстрів, ознайомитися із сучасними рішеннями, щоб дім максимально відповідав показникам «пасивної» будівлі. Принаймні це значно зменшить витрати на активну частину та допоможе перетворити власника будинку із споживача у водночас виробника енергії (в просьюмера), яку можна продавати. В подальшому розвиток цієї концепції перетворить домовласника в продуцента енергії, що стане для нього джерелом сталого доходу.

Високосний рік, що наразі у розпалі, не обіцяє вгамувати свою турбулентність до осені. Ті галузеві виставки, що вже були відтерміновані з весни на кінець року подекуди переносяться організаторами на інший період та навіть на інші роки. Активність направлена тепер на віддалені ресурси, що інформують свою аудиторію в он-лайн режимі. Запрошуємо й вас, наші шанувальники, частіше відвідувати Інтернет-майданчики мультимедійного видавництва AW-Therm! На наших сторінках у соцмережах та у відео-форматі є багато цікавого та корисного, що виходить за рамки суто друкованого журналу.

Літо в розпалі – сонце на зиму!


Журнал AW-Therm березень-квітень 2020

Весна принесла багато несподіванок. Але хороші новини є! Серед них – вихід другого номеру нашого журналу попри турбулентні обставини в країні та світі. В цьому весняному випуску міститься корисна та актуальна інформація, що безумовно допоможе подолати термінові негаразди.

Якісна вода та чисте безпечне повітря, достатнє тепло та комфортний мікроклімат у приміщенні – як забезпечити засобами HVAC ці життєво важливі параметри в умовах нових викликів? Читайте про це на наших сторінках матеріали у рубриках водопостачання та системи вентиляції та кондиціонування. Зокрема в номері йдеться про засоби антивірусної дезінфекції повітря, що наразі пропонуються на ринку, та про особливості їх устрою. Також читайте про локальні засоби забезпечення чистою водою та підтримання систем ГВП в належному стані завдяки антикорозійним трубопроводам та системам контролю за протіканням.

Економія та енергоощадливість з огляду на очікувану фінансову скруту, що вочевидь вплине на загальну активність у проведенні ремонтних та будівельних робіт, не втрачають своєї актуальності навіть в умовах певного зниження цін на традиційні енергоносії. Ці питання висвітлюються в номері як у розрізі аналітичних даних, так і у матеріалах від виробників різноманітної техніки HVAC. Це зокрема стосується практики енергоощадного налаштування теплих підлог та правильного вибору резервуарів для гарячої води тощо.

Ми не полишаємо тематику використання перспективної енергоефективної техніки для опалення. Повітряно-водяні теплові насоси мають певні технічні особливості, що значно спрощують реалізацію загальнобудинкової системи опалення / охолодження та ГВП у порівнянні з іншими рішеннями та пропонують нові можливості.

Галузеві виставкові заходи, які планувалося провести навесні, відтерміновуються організаторами на подальший час, але не скасовуються! Мультимедійне видавництво AW-Therm не тільки продовжить висвітлювати перебіг галузевих подій, знайомити зі зразками нової техніки, найкращим досвідом та прикладами «best practice» на сторінках нашого друкованого видання, але й розширює їх подачу в інформаційно-навчальних матеріалах у відеоформаті на наших медіа-ресурсах у соцмережах. Нинішній час можна і треба використати для опанування нових знань. Сподіваємося, що наша робота стане при нагоді та допоможе окреслити нові перспективи сталого розвитку.

Весна – час змінюватись та змінювати!


Журнал AW-Therm cічень-лютий 2020

Новий 2020 рік, що розпочинає нове десятиліття, ми з Вами зустрічаємо у нових реаліях – від ситуації в економіці країни до кліматичних парадоксів найбільш теплої зими на континенті за всю історію метеорологічних спостережень. Прийдешня весна може стати також несподіваною з огляду на кліматичний аспект. Бути вповні озброєними знаннями, аби гідно подолати нові виклики – про це йдеться у першому номері нашого журналу за цей рік та першого номеру у новому десятилітті.

Насправді немає несуттєвих або побічних тем у галузі HVAC. Саме тому в номері нашого видання широко висвітлені різні проблеми, міститься добірка новин від компаній-виробників, огляд нової техніки, практичні поради, ноу-хау від фахівців тощо.

Енергоефективність та енергозбереження – головний тренд десятиліття, що настало. Світова енергетика впевнено рухається у напрямку заміни традиційної енергетики, що базується на спаленні викопних вуглеводнів, до якнайширшого використання відновлюваних джерел енергії. Ілюстрований статистичний звіт щодо ситуації з ВДЕ у країні та світі ви знайдете на сторінках цього номеру.

Дані аналітики доповнюються матеріалами із різноманітними прикладами практичного застосування відновлюваних джерел як для опалення та охолодження, так і для приготування гарячої води. Ми такожне оминули проблематику поверхневих систем опалення («теплих підлог») – від техніки, компонентів, до практичних порад по їх облаштуванню. Підготовка комфортного повітря – ще один аспект, який вбачається й надалі актуальним. В матеріалах номеру можна також знайти оригінальні схемо-технічні рішення, які підвищать ефективність використання систем HVAC з огляду на індивідуальні особливості об’єкта та без збільшення кінцевої вартості обладнання.

Весна відкриває новий будівельний сезон, на початках якого провадяться наймасштабніші галузеві форуми, виставки, конференції та зустрічі фахівців. Наших читачів запрошуємо відвідати ці заходи та скористатися пільговими промо-кодами. Окремо звертаємо вашу увагу, що мультимедійне видавництво AW-Therm буде не тільки висвітлювати ці події, але й примати в них безпосередню участь, отже ви матимете змогу завітати на наші стенди на цих експозиціях та придбати наші часописи.

Нагадуємо, що на друковану версію журналу AW-Therm можна оформити передплату у та отримувати нові номери поштою. Не оминайте увагою наші сторінки у соцмережах для фахівців та безпосередніх замовників з посиланнями на галузеві новини, інформацію від наших партнерів, описи нової техніки тощо.

Нова весна – нові здобутки!


Журнал AW-Therm листопад-грудень 2019

Підсумковий випуск журналу за 2019 рік, що видався дуже неоднозначним. Для одних він став роком розчарувань і несподіванок. В той же час для тих, хто проявив наполегливість та дотримувався запланованих дій, цей рік приніс очікувані результати. Про це читайте в добірці інтерв’ю з представниками компаній – учасників HVAC ринку. Вони всі без винятку вважають, що енергоефективність та енергозбереження й надалі буде головною тенденцією розвитку галузі. Практичні поради від успішних компаній стануть в нагоді тим, хто не схильний нехтувати вдалим досвідом.

Інформація про нову енергоефективну техніку та способи якнайкращого облаштування прогресивних систем опалення та охолодження – від котлів та теплових насосів до «теплої підлоги» та інших поверхневих систем – у фокусі уваги. Подальшої ваги у досягненні нового рівня енергоефективності набирає автоматика – від локального регулювання до централізованих систем, інтегрованих з BMS – building management system. «Нова» автоматика здатна віддалено виконувати команди та діагностику функціонування через глобальні мережі. Гаджети все більше стають невід’ємним компонентом систем HVAC.

Інший тренд, яким не можна нехтувати – подальше розповсюдження техніки на альтернативних джерелах енергії. Приклади вдалого застосування теплових насосів в різних проектах, особливості їх поєднання з іншими системами тощо – вся ця інформація є на сторінках цього номеру. Ми знову і знову висвітлюємо різні аспекти використання ВДЕ – від фахового аналізу стану галузі до практичних порад.

Теплові насоси тепер тісно пов’язані з VRF-системами, що можуть обігрівати та охолоджувати приміщення – та сама система водночас може працювати для одних кімнат на опалення, а для інших (за потреби) – на охолодження. Тепер це розвинена технологія клімат-контролю, яка вже переросла «дитячі» хвороби розвитку та позбавилася вад, що супроводжували її на початку. Ця техніка стає все більш популярною у світі для застосування в будинках різної площі та поверховості. Увазі читачів пропонується чимало інформації про новітні VRF-системи 6-го покоління від провідних виробників включно із розгорнутим оглядом пропозицій на ринку України у 2020 році.


Журнал AW-Therm вересень-жовтень 2019

Рік повернув на осінь і зиму, отже попереду – черговий опалювальний сезон та пов’язані з ним хвилювання та проблеми. Цей рік направду став дуже незвичайним – нинішня осінь виявилася найтеплішою за весь час метеорологічних спостережень. Отже, актуальною є проблематика стосовно опалення та охолодження приміщень. Читайте про це на сторінках цього випуску журналу AW-Therm.

Редакція доклала немало зусиль, аби ознайомити читачів із результатами практичного втілення системи поверхневого опалення та охолодження через стіни та стелі, включно із підлогою. Альтернативою цьому способу може стати опалення та охолодження за допомогою фанкойлів – споживач може обирати для себе найвигідніший спосіб. Про те, яким чином найкраще вкладати труби «теплої підлоги», які можна використовувати також й для охолодження – йдеться в матеріалі. А також про практичні результати наукових досліджень, що дозволяють створити найбільш рівномірний розподіл температур по всій площі приміщень та досягти комфортних умов найбільш економічним чином. В осінньому номері продовжимо знайомитися із статистичними матеріалами досліджень про зростаючі глобальні потреби в кондиціонуванні повітря у помешканнях та в комунальному секторі.

Ми публікуємо черговий результат спілкування із українськими представниками HVAC-бізнесу та промисловості.

Аби досягти ефективної роботи опалювальної техніки треба застосовувати системи автоматики, які слідкують за оптимальним використанням енергії та суттєво зменшують витрати. Це здійснюється на різних рівнях – від локальних автоматичних пристроїв до інтегрованих систем, сполучених з Інтернетом. В цьому номері приділяється неабияка увага різним аспектам використання автоматичних пристроїв та систем – читайте корисні рекомендації спеціалістів та поради від виробників.

Економія споживання енергії у всіх сферах залишається світовим трендом, що втілюють виробники техніки для галузі HVAC. Характерною ознакою технічних новинок є те, що системи HVAC наразі об’єднують свій функціонал – техніка для опалення вживається й для охолодження, а пристрої для організації гарячого водопостачання можуть використовувати надлишкове тепло, що раніше просто викидалося назовні. Дуже перспективним виглядає рішення, коли тепловий насос вживає цей надлишок та концентрує його у вигляді гарячої води для побутових потреб мешканців – це ефективно, розумно та вигідно.

Триває передплата на друковану версію журналу AW-Therm на наступний рік. Також редакція посилює свою присутність у мультимедійному просторі, аби інформувати наших читачів про актуальні новини, події та тенденції галузі.

Втілюємо розумні зміни!


Журнал AW-Therm июль-август 2019

Середина літа в нашій країні виявилася неоднозначною, бурхливою та спекотною і в прямому, і в переносному сенсі. Суттєві коливання температури суспільного життя та оточуючого середовища – ознака цього періоду. Зміни відбуваються буквально у всьому, і нам ще належить дати оцінку цим змінам.

Маючи на увазі суто кліматичну складову, то цей період відзначився планетарним рекордом – за даними Міжнародної метеорологічної організації (WMO) цей липень вже визнаний найтеплішим за весь період метеоспостережень. Температура повітря в Скандинавії, Північній Європі, в Британії сягали аномально високих температур – вони перевищували 40°C. В Парижі встановлено температурний рекорд для цієї місцевості – в середині дня 25 липня тут зафіксували 42,6°C. У Фінляндії, країні Діда Мороза, липнева температура у столиці сягала 33 – 34°C! За даними WMO, середньорічна температура планети у липні 2019 р. була приблизно на 1,2°C вищою, аніж у доіндустріальну епоху, і наразі останні п’ять років є рекордно найгарячішими.

У номері почнемо розміщувати матеріал про майбутні зростаючі потреби в кондиціонуванні повітря у помешканнях – як зросте кількість кондиціонерів, що вплине на глобальний перерозподіл вжитку енергії у житловому та комунальному секторах. Експерти зазначають, що найефективнішим засобом для стримування кліматичних змін є та й надалі буде використання відновлюваної енергетики – в номері міститься остання статистика подальшого глобального розвитку ВДЕ.

Проте самим дієвим засобом, що уповільнюватиме споживання енергії у всіх сферах, визнано засоби з енергоефективності. Нова техніка, поради, особливості облаштування та інші проблеми на цю тему висвітлюються у численних публікаціях, що увійшли до цього випуску журналу. Вони охоплюють всі аспекти галузі HVAC – від опалення та ГВП до систем охолодження, від подачі повітря і підтримки мікроклімату у помешканнях до теплоізоляції будівель.

Приємно констатувати, що українська промисловість, пов’язана із HVAC та втіленням енергоефективних технологій у будівництво, комунальну сферу та побут, не стоїть на місці, а нарощує свій потенціал. Більше того, подекуди продукція наших виробників вже складає суттєву конкуренцію іноземним пропозиціям товарів і рішень. Читайте про це на сторінках цього випуску журналу.

Додаткову інформацію, що не вмістилася на друкованих сторінках, можна знайти на сайті нашого мультимедійного видання та в наших дописах у різних соціальних мережах.

Триває підписна кампанія на наш журнал на наступний рік. В ньому міститься завжди актуальна та різноманітна інформація про стан справ у даній галузі та новітні здобутки.

Будьте поінформованими щодо змін!


Журнал AW-Therm май-июнь 2019

Цей номер журналу підсумовує результати за першу половину 2019 року. Відбулися певні зміни та події, повсякчас формуються нові тенденції, коригуються плани.

Маштабні події весни – виставки, конференції, семінари та форуми – цьогоріч були орієнтовані на створення, розвиток і якісне вдосконалення нових виробів та технологій. Відчутно збільшилася кількість експонентів та відвідувачів, що підтверджує розвиток галузі та розширення бізнесу. Галузь стає більш цивілізованою та орієнтованою на задоволення потреб споживачів. Це є показником загального розвитку та відродження економіки, демонстрація зростання, попри повільну динаміку останніх років. Цей розвиток перш за все був спрямований на втілення енергозберігаючої політики та імплементації нових технологій, що задіяв всі сегменти галузі HVAC.

Публікації цього номеру мають здебільшого прикладний характер, вони містять поради від виробників та оцінки експертів для споживачів. Широко представлені рішення щодо систем, які здійснюють контроль теплового комфорту, тут міститься огляд змішувальних вузлів для підключення водяної «теплої підлоги», є практичні поради для побутового водопостачання.

Журнал не оминає тематику опалювальних систем, аби наші читачі володіли актуальною інформацію та завчасно підготувалися до початку нового опалювального сезону. Публікації даного спрямування містять інформацію щодо каскадних конденсаційних дахових котлів, а також, про особливості піролізних твердопаливних котлів, індивідуальних систем ГВП.

Рубрика «Енергоефективні технології», окрім свіжих статистичних матеріалів щодо стану застосування відновлюваних джерел енергії в США та Європі, містить новину про розробку нової технології прямого перетворення сонячної енергії у водень, завдяки новим науковим розробкам. Практичне застосування таких сонячних панелей нового типу може стати справжньою революцією в опаленні помешкань та накопиченні відновлюваної енергії на цілий рік вперед.

Також містяться дані щодо нових розробок, які в близькому майбутньому можуть революціонізувати таку галузь, як кондиціонування та вентиляція повітря, де, здавалося б, немає місця для суттєвих та принципових змін у технології. Побіжно, ці нові технології, що розроблюються, можуть бути широко застосовані для інших аспектів HVAC, включно із системами накопичення води та енергії у вигляді тепла.

Журнал та мультимедійне видання в якості офіційного інформаційного спонсора головних галузевих виставкових та науково-практичних заходів, продовжує висвітлювати новини та технології індустрії HVAC, аби наші читачі були обізнаними та зустрічали зміни, володіючи самою актуальною інформацією.


Журнал AW-Therm март-апрель 2019

На початку активного будівельного сезону ще є час скоригувати плани та здійснити модернізацію або встановлення нової системи опалення найбільш енергоефективним чином. Матеріали цього номера містять чимало статей, присвячених новим рішенням щодо енергозбереження у галузі HVAC.

Опалювальна техніка та системи підготовки гарячої води, системи кондиціонування повітря та охолодження сучасної будівлі – це сукупність взаємопов'язаних технічних елементів і пристроїв (котлів, розподільчих систем, низькотемпературних і високотемпературних тепловидільних пристроїв («тепла підлога» та радіатори), регулювальної арматури та трубних систем) – тут немає неважливих аспектів. Статті, що стосуються нових рішень у цій галузі, охоплюють такі чинники, як проектування систем за допомогою спеціалізованих програмних додатків, які можуть працювати на мобільних приладах (смартфонах чи планшетах), розумну енергозберігаючу автоматику, нові та несподівані рішення щодо застосування теплових насосів, нові підходи та перевірені рішення.

Для вирішення проблеми перебоїв у централізованому гарячому водопостачанні до помешкання, що регулярно постають перед споживачами у міжсезоння поміж опалювальними періодами, читачам пропонується звернути увагу на проточні водонагрівачі. Огляд такої техніки та інформація щодо особливостей її функціонування порівняно з накопичувальними водонагрівачами допоможе зробити обґрунтований вибір.
Чимало матеріалів присвячено облаштуванню «теплої підлоги», її проектуванню та реалізації. У номері є чимало практичних порад від виробників і технічних новинок щодо різних питань для реалізації найсміливіших задумів.

Застосування теплових насосів, наприклад, для нагрівання води в системі ГВП, доповнюється інформацією про особливості роботи та переваги різних систем («ґрунт-вода», «вода-вода») та про новий спосіб опалювання – нагрівання льодом за допомогою розсільних теплових насосів «лід-розсіл-вода», що використовують приховану теплоту фазового переходу «лід-вода». Це новий та ефективний спосіб облаштування комплексної системи для опалення взимку та охолодження влітку, в якій, окрім теплових насосів для видобування відновлюваної енергії з навколишнього середовища, також поглинається енергія сонячних променів та оточуючого повітря, що дозволяє також накопичувати відновлювану енергію на весь наступний період опалення чи охолодження.
Весняний випуск журналу виходить якраз у період між галузевими виставками – найбільшої у світі міжнародної виставки ISH у сфері HVAC, що раз на два роки проводиться у Франкфурті, Німеччина, та щорічної міжнародної виставки Aquatherm Kyiv.

Пропонуємо нашим читачам відвідати фестиваль інсталяторів Install Fest Ukraine, де можна буде наживо побачити змагання серед найкращих професіоналів галузі HVAC.
Мультимедійне видання є офіційним інформаційним партнером заходів, і надалі висвітлюватиме новітні тенденції та напрями сучасного розвитку галузі опалювання, водопостачання, кліматичної техніки.

Додаткову інформацію, новини, відео та фото читачі також можуть знайти на наших сторінках в Інтернеті та у соціальних мережах.

Досягаємо енергоефективності разом!


Журнал AW-Therm январь-февраль 2019

В данном номере журнала опубликовано интервью с новым участником украинского рынка, представляющего оборудование для автономного отопления и ГВС.

Новые для Украины способы постройки энергоэффективных зданий; достижение энергоэффективности благодаря автоматике, особенности автоматики для оборудования квартирных теплопунктов, автоматика и тепловые насосы для теплых полов – читайте в рубрике «Отопление».

Результаты и перспективы национальной и мировой энергетики из ВИЭ в новом году, новое стекло для обогрева помещения и управления микроклиматом и комфортом; как избавиться от теплопотерь через арматуру – представлено в разделе «Энергоэффективные технологии».
Многочисленные рекомендации от изготовителей оборудования и систем – см. в материалах «Советы производителей».

В рубрике «Водоснабжение» снова пойдет разговор об обратном осмосе – что нужно учесть при покупке домашних систем водоочистки, работающих на этом принципе.

Раздел «Системы вентиляции и кондиционирования» выделяется материалом о новых технических решениях, которыми оснащаются современные кондиционеры и сплит-системы. Также в рубрике – специальные воздуховоды для энергосберегающих систем вентиляции с рекуперацией; о том, как превратить обычный дом в «умный».

«Экспресс-обзор» в этом номере посвящен представленным на рынке Украины моноблокам для приточно-вытяжной вентиляции в небольших зданиях.

Рубрика «Практикум» окажется полезной читателям, которые интересуются тем, как избежать ошибок при монтаже «теплого пола» и как правильно его настраивать, а также как подобрать стальной радиатор для высокотемпературных и смешанных систем отопления.


Журнал AW-Therm ноябрь-декабрь 2018

Одной из основных тем журнала была выбрана тематика нагрева воды для нужд отопления и ГВС при помощи электроэнергии. В частности в рубрике «Отопление и ГВС» – обзорная статья, посвященная видам, технологиям, преимуществам и недостаткам данного вида переноса энергии. На страницах представлен обзор рынка электрических котлов от основных производителей с описанием их технических характеристик. В дополнение в рубрике «Практикум» публикуется статья, позволяющая проанализировать первоначальные, эксплуатационные и амортизационные расходы при использовании различных видов энергоносителей.

В рубрике «Энергоэффективные технологии» – материал о разработке способа хранения солнечной энергии в сосудах в виде жидкого топлива, которое способно сохранять свои свойства 18 лет, и анализ перспектив развития мирового рынка возобновляемых источников энергии до 2050 года.

Ряд статей посвящен трубопроводам – ремонту стальных трубопроводов, инструменту для сварки полипропиленовых труб, а также способам подключения отопительной системы к радиаторам.

В рубрике «Водоснабжение» можно ознакомиться с энергоэффективным насосным оборудованием.

Интересной для всех участников рынка станет рубрика «Интервью», в которой компании подводят итоги и анализируют ситуацию на рынке HVAC в уходящем 2018 году.


Журнал AW-Therm сентябрь-октябрь 2018

Редакция подготовила ряд статей, которые будут вам полезны.

В рубрике «Отопление» статейный материал на тему твердотопливных котлов, не перестающую быть актуальной. В частности, будут рассмотрены промышленные и полупромышленные котельные комплексы, способные сжигать «биомассу». В данной рубрике вы сможете прочитать о современных способах балансировки отопительных гидросистем и о выгоде применения радиаторных терморегуляторов в отдельной квартире многоквартирного дома на конкретном примере.

Также, читайте статью, посвященную предварительно изолированным полимерным трубопроводам, их конструкции, сфере применения, преимуществам и методике подбора. Дополнением к этому материалу является статья в рубрике «Практикум», в которой идет речь о тонкостях монтажа трубопроводов, с достижением максимальной герметичности.

Тема способов соединения различных видов напорных трубопроводов, прокладываемых под землей, поднимается в рубрике «Водоснабжение».

Кроме того, в рубрике «Энергоэффективные технологии» пойдет речь об особенностях реализации проектов с грунтовыми тепловыми насосами средней и большой мощности.

Весьма насыщенной в этом номере журнала получилась рубрика «Советы производителей». Ведущие компании рынка знакомят читателей с новинками, преимуществами и особенностями своей продукции.

О важности использования рекуперации в системах вентиляции современных зданий, а также о расчете тепловой нагрузки на системы отопления и кондиционирования со стороны системы вентиляции вы сможете ознакомиться в материалах рубрики «Системы вентиляции и кондиционирования».

В номере читайте отчет об отраслевых событиях осени 2018 года и подведение итогов, ряд интервью с представителями крупных участников украинского HVAC- рынка.


Журнал AW-Therm июль-август 2018

В преддверии выставочного сезона особенно насыщенной материалами и информативной в этом номере получилась рубрика «Практикум». В ней вы найдете статью, посвященную термомасляным котлам, работающим на биотопливе, материал, дающий оценку сегодняшней эксплутационной стоимости различных видов и источников отопления. Кроме того, в этой рубрике имеется ряд статей на тему «поверхностного» отопления/охлаждения, о роли и подборе коллекторов, применяемых в этих системах.

Также теме «готовых», изготовленных в заводских условиях, коллекторов для систем отопления посвящена рубрика «Экспресс-обзор». В ней вы сможете ознакомиться с ассортиментом и техническими характеристиками продукции ведущих производителей отечественного рынка.
Рубрика «Водоснабжение» поднимает вопрос коммерческой, муниципальной водоочистки без применения хлорирования, что стало весьма актуально этим летом в связи с проблемами поставки хлора водоканалам.

Экономическая привлекательность систем охлаждения с использованием солнечной энергии обосновывается в статье рубрики «Системы вентиляции и кондиционирования».

Как всегда насыщенны и информативны другие наши постоянные рубрики: «Новости», «Отопление», «Энергоэффективные технологии», «Советы производителей».
Уверены, весьма интересны читателям станут интервью, взятые нашими журналистами у практиков различных сфер инжинирингового рынка.


Журнал AW-Therm май-июнь 2018

Выпуск максимально насыщенным тематикой энергоэффективности − практически весь статейный материал посвящен именно ей. В особенности много внимания уделено тематике солнечной энергетики, которая становится все более актуальной и востребованной. Так, в рубрике «Энергоэффективные технологии» представлен ряд материалов, описывающих общемировые тенденции в сфере возобновляемых источников энергии (ВИЭ) на основе энергии солнца, в том числе статья, посвященная тренду совместного использования нескольких источников ВИЭ, а именно ветровой и солнечной электрогенерации. Также вы сможете ознакомиться с примерами применения фотовольтаических систем в агропромышленном комплексе и прочесть об устройствах, обеспечивающих системы ГВС солнечной электроэнергией. Гибридные солнечная системы описывается, каким образом оптимизировать потоки электроэнергии из разных источников.

В «Отопление» вас ждут материалы о преимуществах готовых коллекторов систем лучистого отопления/охлаждения, о работе тепловых насосов «воздух-вода» и выгоде приобретения котельного оборудования от производителя в виде «пакетных» предложений.

Тема рекуперации и рекуператоров поднимается в рубрике «Системы вентиляции и кондиционирования».

На этот раз темой рубрики «Экспресс-обзор» мы выбрали наиболее передовые бытовые системы кондиционирования с наивысшими классами энергоэффективности. В обзоре представлены основные участники рынка, описаны технические характеристики и «функционал» их флагманских моделей сплит-систем.


Журнал AW-Therm март-апрель 2018

Важным элементом повышения энергоэффективности является грамотное распределение и учет тепла. Основные материалы номера посвящены квартирным тепловым пунктам (КТП). Этому, пока что нетипичному для Украины, но перспективному решению, посвящена рубрика «Экспресс-обзор».

Обращаем внимание специалистов-практиков на полезные материалы относительно того, как минимизировать риски при монтаже систем отопления и водоснабжения, а также о том, на что стоит обратить внимание при выборе шаровых кранов.

Редакция продолжает писать об использовании возобновляемых источников энергии – Солнца, Земли и ветра. Об этом, в частности, читайте в материалах посвященных гелиосистемам для коттеджа и тепловому насосу для приготовления горячей воды. В рубрике «Энергоэффективные технологии» можно ознакомиться с новой технологией - ветрогенератор без лопастей.

В номере уделено внимание новым газовым настенным котлам и управлением ими через интернет.

Редакция не обошла вниманием в публикациях вопросы эффективного кондиционирования и охлаждения помещений. На страницах номера освещены темы грамотного проектирования подобных систем, в частности, с применением готовых потолочных панелей.

Ну и, конечно же, как всегда на наших страницах – все самые интересные новинки рынка, например электрический «теплый пол» и технические решения от ведущих производителей.


Журнал AW-Therm январь-февраль 2018

Номер насыщен интересной и полезной информацией, как для практиков, так и для теоретиков. В частности инсталляторам будут весьма полезны статьи в рубрике «Практикум», посвященные особенностям монтажа систем отопления, способам врезки контрольно-измерительных приборов в металлические трубопроводы, а также практике внедрения твердотопливных котельных в ЖКХ Украины. Кроме того мы анализируем наиболее распространенные неисправности квартирных редукторов давления в рубрике «Водоснабжение» и даем описание инструментов и материалов применяемых в монтаже инженерных систем в рубрике «Отопление».

В рубрике «Энергоэффективные технологии» продолжаем серию аналитических статей посвященных перспективам развития мирового рынка ВИЭ, в том числе материалами о совершенно новых для нашего рынка технологиях, таких как, окна из фотовольтаического стекла и системах на основе солнечной энергии и водороде. В одной из статей поднимается вопрос экологичности использования твердого топлива из древесины.

Рубрика «Экспресс-обзор» посвящена насосным станциям для систем бытового водоснабжения. Обзор дополняется материалом о подготовке к эксплуатации подобных станций после зимы.

О кондиционировании «пассивных» домов и маркировке технологий ОВК по степени энергоэффективности пойдет речь на страницах рубрики «Системы вентиляции и кондиционирования».


Журнал AW-Therm ноябрь-декабрь 2017

Материалы номера посвящены преимуществам и недостатки автономного электроотопления с помощью электроконвекторов, масляных радиаторов и «лучистых» обогревателей.

В рубрике «Отопление» можно ознакомиться о технических решениях, которые применялись в обустройстве крышных котельных ряда знаковых объектов в Киеве. Описаны новые промышленные паровые котлы на твердом топливе отечественного производителя. Особенности организации электрического «теплого пола» в ванных комнатах. Анализ перспектив дальнейшего применения в Украине возобновляемых источников энергии (ВИЭ) и о путях развития этого сегмента энергетики в будущем вы сможете ознакомиться в рубрике «Энергоэффективные технологии». Также в этой рубрике обсуждение причин популярности фотоэлектрических модулей из кристаллического кремния и описание функционирующего автономного дома - «здание плюсовой энергии».

В рубрике «Водоснабжение» пойдет речь о безраструбной системе чугунных, канализационных труб и об экономичных способах дезинфекции воды.

В рубрике «Экспресс-обзор» описана продукция основных брендов электрических конвекторов представленных в Украине.

На страницах издания можно прочесть о целесообразности использования осушителей воздуха. О разновидностях уровнемеров применяемых в системах автоматизации производства. Модернизации бытовых котлов путем замены автоматики, а также о применении каркасных инсталляционных систем при монтаже сантехнического оборудования.


Журнал AW-Therm сентябрь-октябрь 2017

В преддверии приближающейся зимы, по запросу редакции, поставщики и производители инжинирингового оборудования дали советы и рекомендации по ряду мероприятий, которые нужно проводить при подготовке к эксплуатации инженерных систем и их компонентов в холодное время года, а также о возможных последствиях, если этими мероприятиями пренебречь.
Много внимания авторы уделили различным техническим решениям, позволяющим достичь более высокого уровня энергоэффективности, в частности путем применения твердотопливных котлов, «умных» циркуляционных насосов, индивидуальных тепловых пунктов. На примере ряда крупных объектов описывается решение повышения недостаточной мощности котельной с помощью аккумулирования тепла в баках ГВС.

По многочисленным просьбам читателей мы постарались максимально наполнить материалами рубрику «Водоснабжение». В ней вы сможете прочесть о выборе поворотных задвижек в системах водоснабжения, статьи, посвященные различным способам обеззараживания и дезинфекции воды. Перечень насосного оборудования промышленной мощности, которое предназначено для перекачивания канализационных сточных вод, представлен в рубрике «Экспресс-обзор».

В номере публикуются две аналитические статьи, дающие представление о перспективах развития мировых рынков возобновляемых источников энергии и о современном состоянии рынка HVAC в целом.

Читайте практические советы о выборе электрического «теплого пола», о проектировании и монтаже внутренних и внешних трубопроводов, о подборе сильфонных компенсаторов.


Журнал AW-Therm июль-август 2017

Одной из таких тенденций является непрекращающийся поиск потребителем различных решений в сфере энергоэффективности, позволяющих максимально экономить дорогие энергоресурсы. О ряде таких технических решений вы сможете прочесть на страницах нашего издания.
В частности, речь пойдет о циркуляционных насосах особой конструкции, работающих от PV-панелей, минуя аккумулятор, об энергоэффективном использовании конденсатоотводчиков и организации системы отопления с применением мультитопливного котла.
В рубрике «Энергоэффективные технологии» наш автор дает оценку и проводит анализ развития рынка солнечной энергетики в Украине и в Мире.
Статьи, посвященные чистоте воды в системах водоснабжения, а также описание системы канализации на основе чугунных безраструбных труб, читайте в рубрике «Водоснабжение».
Кроме того, в этом номере представлен материал, знакомящий читателей с системами подачи воздуха через текстильные вентиляционные каналы, статьи по вакуумным водостокам и о технологиях систем антиобледенения и снеготаяния на основе электрических нагревательных кабелей.
В рубрике «Экспресс-обзор» – анализ продукции компаний, произво­дящих комплексные системы поверхностного отопления и охлаждения. Эти системы завоевывают все большую популярность. В качестве дополнения к этому обзору мы публикуем статью в рубрике «Практикум», в которой описываются технологии монтажа системы водяного «теплого пола».
Статьи из рубрики «Советы производителя» будут полезны не только для специалистов, но и для конечных потребителей. Компании знакомят читателей с особенностями и преимуществами своей продукции.


Журнал AW-Therm май-июнь 2017

Традиционно AW-Therm выходит в самый разгар лета, и мы решили обстоятельно осветить вопросы использования солнечной энергии. Издание публикует ряд статей, как общепознавательной, так и практической направленности в рубрике «Энергоэффективные технологии».

Анализ действия программ государственной поддержки и кредитования энергоэффективных мероприятий и технологий, тематика удаленного управления и диспетчеризации, описание работы действующей модульной твердотопливной котельной – все эти материалы доступны на страницах AW-Therm. Начиная с этого номера, в журнале будут публиковаться статьи практического характера, посвященные бассейнам.


Журнал AW-Therm март-апрель 2017

Традиционно много внимания в журнале уделяется новинкам рынка и различным принципиальным технологическим решениям на их основе. В частности, это солнечная «зеленая» энергетика и тепловые насосы. О гипсовых стеновых и потолочных системах отопления и охлаждения, модулях подключения фэнкойлов, монтажных узлах для присоединения радиаторов при горизонтальной разводке и многом другом. Все чаще различные источники энергии используются совместно. Данная тема нашла свое отражение в статьях о комбинированных схемах подключения систем HVAC. Авторы приводят экономические расчеты применения оборудования, которые показывают энергоэффективность и сроки окупаемости. Уверены, что эти материалы принесут не только познавательную, но и практическую пользу для наших читателей.
Приглашаем посетить наши стенды на выставках «Аква-Терм Киев 2017» и Install Fest Ukraine 2017!


Журнал AW-Therm январь-февраль 2017

Основная тема номера — системы типа «теплый пол». В частности, детально рассматриваются технологии водяного и электрического поверхностного отопления. Предлагается экспресс-обзор представленных на рынке Украины электрических нагревательных кабелей и матов на их основе. В рубрике «Энергоэффективные технологии» представлены статьи о способах экономии на отоплении, перспективах использования твердотопливных котлов и системах аккумулирования солнечного электричества. О новом методе очистки воды — плазмохимическом – можно узнать в рубрике «Водоснабжение». Кроме того, предлагаются вниманию читателей практические материалы, в частности, о европейских стандартах проведения испытаний трубопроводов. Рассказывается также о крышных котельных, испарительных охладителях, сервисном обслуживании газового отопительного оборудования, приводится информация о новинках и рекомендуемых производителями продуктах, анонсируются важные для теплотехнической отрасли события.


Журнал AW-Therm ноябрь-декабрь 2016

Журнал публикует интервью с операторам рынка HVAC, которые на примере своих компаний сообщают об основных результатах 2016 года и делятся планами своего развития. О кратко- и среднесрочных прогнозах в развитии энергоэффективности идет речь в докладе Международного энергетического агентства (IEA), который впервые в Украине опубликован на страницах AW-Therm.О новом импульсе применения и дальнейшего использования фотоэлектрических установок читайте в редакционных материалах.
Блок статей посвящен отоплению на твердом топливе. В рубрике «Отопление» вы прочитаете о различиях между факельными и ретортными пеллетными горелками, а также о воздушном отоплении на твердом топливе. О переводе котельной с газообразного топлива на торф пойдет речь в «Практикуме». «Экспресс-обзор» посвящен автоматическим факельным пеллетным горелкам. Приводится описание автоматических систем для транспортировки сыпучих биотоплив от компании HERZ. Редакция опять акцентирует внимание на теме вентиляции с рекуперацией и говорит об относительной простоте данной системы. А в рубрике «Водоснабжение» пойдет речь о добыче питьевой воды из воздушных масс.


Журнал AW-Therm сентябрь-октябрь 2016

Номер в значительной степени посвящен возобновляемым источникам энергии, технологиям и схемам их применения, опыту развитых стран и оценкам перспектив использования в Украине. Речь идет о тепловых насосах, фотоэлектрических установках, гелиоколлекторах, а также о таких ноу-хау, как гравитационная геотермальная вентиляция и солнечные панели с воздушным теплоносителем. Кроме того, пристально рассматривается вопрос поддержания устойчивого давления в системах водоснабжения многоэтажных зданий, приводится обзор применяемых для этих целей насосов. Тему водоснабжения развивают статьи о редукционных клапанах. Вопрос рационального потребления тепловой энергии рассматривается в материале о современных ИТП – индивидуальных тепловых пунктах.


Журнал AW-Therm июль-август 2016

В данном номере журнала всесторонне рассматривается тема энергоэффективных решений. В рубрике «Энергоэффективные технологии» предлагаются советы по термомодернизации для организаций совладельцев многоквартирных домов, а также публикация с примером установки индивидуального теплового пункта и расчетом экономии для офисного здания. Приводятся основные примеры решений обустройства автономных систем горячего водоснабжения и обзор оборудования. В рубрике «Отопление» и других разделах существенное внимание уделено применению балансировочной арматуры. О возможностях экономии за счет использования дождевой воды читайте в рубрике «Водоснабжение». Кроме того, предлагаются статьи по техническому обслуживанию баков косвенного нагрева и выбору источника тепловой энергии для отопления, применении баков-аккумуляторов тепла, а вместе с ними и альтернативных экологически чистых технологий.


Журнал AW-Therm май-июнь 2016

Главная тема номера – приборы учета тепловой энергии и всё, что с ними связано: от нормативных документов до особенностей подбора и установки. В частности, этим вопросам посвящены интервью с экспертом ГП «Укрметртестстандарт», обзор представленных на украинском рынке теплосчетчиков и другие материалы. В рубрике «Технологии с HERZ» речь идет об установке и использовании радиаторных терморегуляторов. Материалы в «Водоснабжении» поднимают вопрос качества водопроводной воды. В других статьях номера рассказывается о канальных кондиционерах, качестве водопроводной воды, экономии ресурсов при жизнеобеспечении промышленного предприятия при внедрении комплексной программы энергосбережения и др. Кроме того, описываются основные тенденции и новинки выставки «Аква-Терм Киев 2016».


Журнал AW-Therm март-апрель 2016

Одна из основных тем номера – конденсационные котлы. Статью, подробно описывающую особенности этой техники, можно прочесть в рубрике «Отопление». Кроме того, опубликован экспресс-обзор настенных конденсационных котлов, представленных на рынке Украины. В рубрике «Энергоэффективные технологии» представлен статейный материал, посвященный решениям в многоэтажной застройке, таким как утепление, вентиляция, замена ИТП, правильный учет тепла в ОСМД и т.д. Актуальные энергосберегающие решения также описаны в новой постоянной рубрике издания «Технологии HERZ». В рубрике «Практикум» представлены статьи о том, как избежать стагнации в системах с гелиоколлекторами, о комбинированных схемах отопления, а также приведен пример расчета теплоизоляции для внутренних трубопроводов. Вопросы проблематики питьевой воды в Украине рассматриваются в рубрике «Водоснабжение». Среди других тем номера: обеспечение свежим и прохладным воздухом энергосберегающего дома, советы ведущих производителей, новинки оборудования.


Журнал AW-Therm январь-февраль 2016

Основная тематика материалов этого номера посвящена газовым конвекторам: обзор модификаций, их применение и особенности. В интервью со специалистом рассматриваются перспективы дальнейшего функционирования централизованного теплоснабжения в Украине. В рубрике «Энергоэффективные технологии» представлена статья «Утепление стен частного дома: личный опыт», в которой рассказывается о том, как сократить плату за газ без реконструкции системы отопления. Предлагаются вниманию читателей и примеры использования тепловых насосов в ЖКХ Украины. Максимально с практической точки зрения освещается вопрос применения оборудования в статье «Гидравлический сепаратор: инвестиция в экономию». На широкий круг читателей рассчитаны материалы, посвященные таким актуальным темам, как оптимизация воздушного отопления, очистка сточных вод, подготовка кондиционеров к работе в летнем сезоне и др. Традиционно на страницах издания представлены также новости, события и конкурсы в отрасли теплотехники.


Журнал AW-Therm ноябрь-декабрь 2015

Центральной темой выпуска является отопление с помощью твердотопливного котла. Этой теме посвящены три материала номера. Речь идет о правильном выборе и эксплуатации оборудования, автоматизации и повышении эффективности работы. Уделено внимание и такой немаловажной составляющей энергоэффективной системы обеспечения микроклимата в помещениях, как тепловые завесы. На страницах журнала – описание, принципы работы и монтажа, а также обзор соответствующего оборудования. В рубрике «Водоснабжение» речь идет об экономии капитальных затрат при первоначальной установке промышленных и полупромышленных насосных групп. О том, как исключить возможность заморозки наружного блока системы «чиллер-фэнкойл», можно прочитать в рубрике «Системы вентиляции и кондиционирования». Материал об особенностях быстрого монтажа и дальнейшей работы электрического «теплого пола» – в «Практикуме»


Журнал AW-Therm сентябрь-октябрь 2015

В этом выпуске журнала основное внимание уделяется энергоэффективным решениям. Так, в рубрике «Отопление» – это материалы о конденсационных котлах и использовании экономных отопительных приборов, расчет стоимости за отопление электричеством. Больше материалов, чем обычно на страницах издания отведено практической части применения технологий: правильной обвязке водонагревателя, ГВС от теплового насоса, «теплых полах» малой толщины и работе котлов в каскаде. Инструменты для технического обслуживания – тема рубрики «Системы вентиляции и кондиционирования». Кроме того, предлагается обзор рынка энергоэффективных циркуляционных насосов, а также статья об оценке затрат на жизненный цикл насосного оборудования.


Журнал AW-Therm июль-август 2015

Большая часть материалов номера посвящена темам низкотемпературного отопления, как наиболее энергоффективного способа обогрева помещений. В унисон с этим рассказывается о возможностях экономии средств при реконструкции тепловых пунктов, и применении в качестве альтернативы традиционным теплогенераторам VRF-систем. Кроме того, предлагается обзор предлагаемых на рынке бытовых приборов учета газа, в основном, отечественного производства. Немало внимания уделено вопросам водоподготовки – удаления растворенных газов и умягчения. О вероятном будущем теплотехнической отрасли Украины, которое уже сегодня является настоящим для развитых стран, можно почитать в статье «Три тренда Евросоюза в отоплении».


Журнал AW-Therm май-июнь 2015

В качестве центральной темы в номере рассматривается вопрос выбора типа топлива для отопления частного дома. Предлагается вниманию читателей сравнительный анализ решений на основе газового и твердотопливного котла. Значимое место отведено вопросам организации вентиляции, особенно, детских учреждений. Поднимается и много других тем, таких как дистанционное управление температурой, вода для бассейнов, обогрев открытых площадок. В рубрике «Энергоэффективные технологии» можно ознакомиться с правильным подходом в вопросе термомодернизации, а также возможностями по привлечению кредитных средств на приобретение энергосберегающего оборудования. В «Практикуме» – особенности монтажа солнечных коллекторов и схемы работы систем на основе электрокотлов, а в рубрике «Экпресс-обзор» – обзор бензиновых электрогенераторов.


Журнал AW-Therm март-апрель 2015

Основными материалами номера являются статьи посвященные замене котлоагрегатов на более современные или сжигающие другой вид топлива. В рубрике «Энергоэффективные технологии» можно ознакомиться с новой технологией активного утепления, прочесть о важности изоляции инженерных систем, а также внутренней изоляции зданий. Среди других поднимаемых тем – обработка воды ультрафиолетом и энергоэффективная вентиляция, регулирование «теплого пола». Рассказывается о четырёхходовых клапанах и их использовании в схемах с твердотопливными котлами. Кроме того, размещен экспресс-обзор рынка тепловых баков-аккумуляторов.


Telegram