Друзі, донедавна у вас була можливість читати друкований журнал AW-Therm, єдине в Україні видання у сфері HVAC.

Ми намагалися просто і доступно пояснювати управління мікрокліматом житлових і службових приміщень через розумні інженерні системи. Наш журнал був настільним посібником для монтажників, головних інженерів, проектувальників, керівників, менеджерів з продажу інженерного обладнання, забудовників та всіх, хто цікавиться темою.

Повномасштабна агресія росії змусила припинити випуск друкованого AW-Therm. Проте, наш медіаресурс продовжує свою роботу в електронному форматі на сайті та в соцмережах: Facebook, Instagram, Telegram, YouTube, TikTok.

Тематика опалення, енергоефективних технологій, водопостачання, кондиціювання, вентиляції, автоматики та систем віддаленого контролю залишається важливою і потрібною. Ми прагнемо зробити її доступною для кожного, хто хоче покращити свій дім у Вільній Україні.

AW-Therm продовжує пропонувати цікаві інженерні рішення та новинки ринку HVAC, які важливо знати і вивчати. Якщо наша робота корисна вам, підтримайте українське видання AW-Therm донатом, щоб отримувати актуальну інформацію про світовий і український інженерний ринок.


Я БАЖАЮ ПІДТРИМАТИ

Мерч AW-Therm інтернет магазин

Захист від опіків гарячою водою

У зв'язку із заходами з енергозбереження та максимально можливого заміщення природного газу іншими енергоносіями, все більшого поширення в Україні набувають електричні водонагрівачі. Однак під час встановлення таких приладів важливо передбачити всі нюанси. Зокрема, звернути увагу на захист від опіків під час користування гарячою водою

Небезпека отримання опіків, особливо для дітей, виникає під час раптового вимкнення централізованого постачання холодної води, а також відкриття лінії гарячої води, що веде від водонагрівача до змішувача.

Річ у тім, що за умови правильної експлуатації водонагрівача температура води в ньому має перебувати в діапазоні 60 - 80˚С, щоб убезпечити користувача від розмноження смертельно небезпечних бактерій - легіонел. Для цього необхідно перемкнути термостат водонагрівача (вручну або автоматично через контролер) на цю температуру. При цьому з'являється ризик отримання опіків, якщо в системі немає будь-яких запобіжних пристроїв.

Тому в розвинених країнах масового поширення набуло застосування термостатичних змішувальних клапанів, які дають змогу підтримувати в системі гарячого водопостачання необхідну температуру і забезпечувати безпеку користувача. При цьому функція захисту від опіку блокує потік гарячої води в разі припинення надходження подачі холодної води або виходу з ладу термостата у водонагрівачі.

Що кажуть нам українські будівельні норми? Наприклад, в приміщеннях дитячих садків температура гарячої води, яка подається до водорозбірної арматури душів і умивальників не повинна перевищувати 37°С (п. 6.3 ДБН В.2.5-64:2012 «Внутрішній водопровід і каналізація». Частина I. Проектування. Частина II. Будівництво), щоб уникнути опіків.

Це обмеження можливо реалізувати або безпосередньо на спеціальних змішувачах (що вигідно, якщо розбірних точок небагато), або зміною температури гарячої води на всій лінії за допомогою підмішування води з циркуляційної лінії та/або лінії холодної води.

Встановлення термостатичного змішувального клапана дає і певну економію гарячої води. Внутрішнє регулювання клапанів здійснюється автоматично завдяки наявності термочутливого елемента, який регулює співвідношення потоків холодної та гарячої води, відповідно до заданої температури. Існує дві схеми спрямування потоків у термостатичному клапані - симетрична й асиметрична. Вибір певної схеми залежить від типу установки і зручності монтажу в тій чи іншій системі опалення або ГВП.

Потоки в термозмішувальному клапані:

Зображення схема потоків у термозмішувальному клапані

Схеми напрямку потоків у термозмішувальних клапанах:
а) симетрична Т-подібна; б) асиметрична Т-подібна

За симетричної схеми подача холодної та гарячої води здійснюється з протилежних сторін, вихід змішаної води - посередині. Ця схема досить поширена в Європі, що пов'язано з компактністю клапанів. У разі застосування асиметричної схеми подача гарячої води здійснюється збоку, холодної - знизу. Цей варіант набув свого поширення завдяки універсальності та простоті одержуваного змішувального вузла.

Термостатичні змішувальні клапани можна, можливо, використовувати як у разі звичайного підключення, так і в разі організації циркуляційної лінії для більш розгалужених систем ГВП.

Сучасні клапани, такі як Brawa-Mix від Oventrop дають змогу регулювати температуру змішаної води в широкому діапазоні - від 30 до 65 ˚С.

Зображення клапан термозмішувальний для захисти від опіків

Термостатичний змішувальний вентиль Brawa-Mix

Регулювання здійснюється за допомогою маховика та контролюється за допомогою спеціального термометра на виході змішувального клапана. Поворотний механізм має вбудований захист від випадкової зміни налаштувань.

Конструкція клапана термозмішувального для захисти від опіків

Будова клапана Brawa-Mix

Робоча кількість циклів Brawa-Mix (а відповідно і тривалість терміну служби) дуже велика, а час його реакції на будь-які зміни температур і витрат гарячої та холодної води становить не більше ніж 1-2 секунди.

Brawa-Mix під час роботи не потребують частого обслуговування. Як правило, їх можна встановити в будь-якому положенні: вертикальному або горизонтальному. При цьому досить висока пропускна здатність клапанів (Kvs 4,5 м3/год для діаметру DN25) дають змогу їх використовувати як під час поквартирного встановлення, так і на групах споживачів.

Регулювання температури змішання плавне, і її можна контролювати за допомогою термометра (наприклад, встановленого на монтажному шасі арт. 1300952). Встановлену на стройку можна за бло кувати від не санк ціо но ва них змін. У вентилях Brawa-Mix реалізована функція захисту від опіків. При припиненні подачі холодної води вентиль одночасно припиняє і подачу гарячої.

Максимальні витрати рівні 1500 л/год дозволяють встановити один вентиль на лінію змішувачів, що буде економічно вигідніше встановлення спеціальних моделей змішувачів з підтриманням заданої температури води.

Зображення схема підключення термозмішувальний клапана для захисту від опіків

Схема застосування термозмішувального вентиля

Більше інформації та схемних рішень, споживач може отримати у технічних фахівців Oventrop.

Oventrop GmbH & Co. KG

Paul-Oventrop-Straße 1
Моб. +38-067-323-01-01
Моб. +38-067-547-65-19
Е-mail: oventrop@ukr.net
www.oventrop.com

Більше важливих статей і новин в Telegram-каналі та корисні відео на Youtube-каналі та у TikTok.  Долучайтесь!

Переглянуто: 3 381

Вас може зацікавити:



Залишити коментар

Telegram